Saturday, March 26, 2011

sudah jatuh , bangkit semula ;)

assalammualaikum :)

macam mana hari ni ? oklahh, much better. buat apa sedih sedih lagi kan.. there is nothing to regret. which happened is meant to be happen :)

A wise man once sat in the audience and cracked a joke. Everybody laughs like crazy. After a moment, he cracked the same joke again, less people laughed this time. He cracked the same joke again and again. When there was no laughter in the crowd , he smiled and said, “You can’t laugh about the same joke again and again, then why do you keep crying over the same thing over and over again?”

kakak hamba send pada hamba :) terimas kakanda ;D

so, pandang terus ke depan. yaa, aku mengalami masalah sama dengan kamu semua. memang susah nak plan masa depan. fikir biasiswa sana sini, UPU , course apa nak pilih. satu bebanan yang menggila. lebih lebih lagi bila ada masalah tentang syarat syarat kelayakan ! wah, sungguh tragis cabaran itu :) tak pa, dimana ada kemahuan, di situ ada jalan.

hamba mahu kongsi ini. kakak hamba yang post di facebook siang tadi :)

Bila Allah tetapkan kita lakukan kesalahan, maka kita belajar mencari kebenaran,
Bila Allah berikan kita ujian, maka kita belajar erti kesabaran,
Bila Allah bagi kita kesusahan, maka kita belajar menggenggam ketabahan,
Bila Allah uji dengan kelemahan, maka kita belajar mengumpul kekuatan,
Bila Allah menduga dengan ketakutan, kita mengutip keberanian,
Bila Allah menghadiahkan kita kesenangan, maka kita belajar tentang kesyukuran,

terima kasih :)

biasa lah naik turun . bila jatuh, pandai pandai bangun sendiri . macam abg amir kata, kadang kadang kita kene rase berada di bawah. baru feel mase ada di zaman kegemilangan ! kalau kita sentiasa di atas sajaaa.. manusia lain bosan juga tengok. bila jatuh dan naik semula, masa otw naik, orang akan kata "wahh, fathia kembali naik semula" *mungkin ayat mereka berbeza* bila sangat lah zaman naik aku sebenarnye :P haha

ramai yang kata pada hamba, mase dekat Uni nanti dah lain cerita dia. masa tu, hamba boleh terus berusaha lagi ! masa tu, ada yang hampeh SPM boleh dapat result hebat jugak :P hamba nanti macam tu jugak, insyaAllah :)

ada sorang kawan hamba ni pesan pada hamba, jangan terlampau pentingkan SPM saja sehingga lupa untuk bersyukur, terlupa untuk redhaa, terlupa untuk sabar. sedangkan SPM tu tada apa pun sangat. lepas sambung study nanti, hamba akan kata "SPM, hitam putih kehidupan"

ada sorang lagi kawan baik hamba, ingat kan hamba, jangan berputus asa sebab susah yang hamba terima ni kecil sajaa. ramai lagi yang lebih rasa susah dari hamba. katanya, hamba hidup senang, makan minum pun cukup, tido atas katil, ada peluang ke sekolah, malah mampu terbang *flight pulaa :) oke, hamba tak boleh merungut lagi ! HAMBA KAN TABAH ?

family hambaa, hj maitit's family. nampak disitu, di laman FB keluarga kami. semuenya memberi kata kata semangat. nasihat dan pendapat. syukur ada family besar yang mengambil berat. saya betul menghargai itu :)

terima kasih semua, sekarang lebih bersemangat ;D langkah seterusnya, macam kamu semua juga. aku tengah fikir masak masak mengenai course yang aku nak pilih. alhamdulillah aku takde masalah dalam memilih course yang aku sendiri minat. harap harap ada lah rezeki aku untuk belajar di universiti sebab matrik bukan pilihan yang aku nak.

mari berhamba hamba :P

8 comments:

rose said...

Nice Post.dawn,jang,express newspaper job ads at http://toppakjobs.blogspot.com

muzil said...

awak nak ambik course apa? saya pening. ;(

fathia azalin said...

thanks rose :)

muzil, sy nak buat finance, sy buat diploma account, lepas buat degr. finance. insyaAllah :)

muzil said...

ooo. saya still xsure nak amek pe. huhu

fathia azalin said...

muzil, sure kan lah awak nak amik ape. ape yang awak minat ?

result awak tu okay, tade masalah lagi dalam pilih course :)

muhamad haziq said...

hahaha ..congratezz tiya ! tgk ko da bole kn ..aku doakan ko lbeh berjaye lagi ,,dun give up ! k .hanye Dia yg bole mnolong kte ..haha .what u give ,,u get back !

fathia azalin said...

haziq,

thanks :D
sudah oke mungkin.
"what you give , you get back"

muzil said...

saya apply law o farmasi kot. ;)